Så skyddar du dig mot vattenskada i kök och badrum

Att drabbas av vattenskada i kök eller badrum är inget man vill vara med om. Även om försäkringen täcker kostnaden innebär en fuktskada en jobbig process och ibland stora ingrepp för att åtgärda problemet. Skulle olyckan ändå vara framme så hjälper vi dig självklart att fixa det. Men det finns även några tips på hur du kan förebygga vattenskador och undvika att de uppstår från första början.

Underlägg och vattensensor förhindrar vattenskada i köket

För att undvika och tidigt upptäcka en vattenskada i ditt kök rekommenderar vi att använda underlägg under diskmaskin, diskho och kylskåp. Diskmaskinsunderlägget fångar upp eventuella vattenläckage och du slipper få en fuktskada på ditt parkettgolv eller i diskbänksskåpet. Installera även en vattensensor för att tidigt upptäcka droppläckage som annars kan ta flera månader att upptäcka.

Undvik vattenskada vid golvbrunn och mögel i badrum

En vanlig typ av vattenskada är de som uppstår runt om och i golvbrunnar i dusch och badrum. Det viktigaste här är att installationen av golvbrunn och tätskikt sker på rätt sätt redan från början. Anlita alltid certifierade och auktoriserade hantverkare och undvik billiga lösningar som kan skada ditt badrum i längden. 

Det kan även vara värt att besikta en redan installerad golvbrunn för att vara på den säkra sidan. Var alltid uppmärksam på sprickor och andra synliga skador, som mögel i fogarna i duschen, och rengör golvbrunnen regelbundet för att undvika stopp.

 
Vi installerar vatten och rör i ditt badrum i Sälen och övriga Dalarna, samt Värmland.

En vattenfelsbrytare hjälper dig att upptäcka skadan i tid

En vattenfelsbrytare kan övervaka hela bostadens tappvattensystem och upptäcka både stora vattenläckor och mindre droppläckage, för att kunna larma och stänga av all vattentillförsel och på så sätt begränsa skadorna.

Vattenfelsbrytaren upptäcker även med sin sensor dolda vattenläckage som riskerar att orsaka stora skador och skapar en trygghet i att inte behöva oroa sig för vattenläckage och fuktskador som inte syns.

Vanliga frågor om vatten- och fuktskador

Hur mycket vatten krävs för vattenskada?


Mängden vatten som krävs för att orsaka fuktskada varierar beroende på material, skydd och hur länge vattnet får vara kvar. Torka alltid upp spillt vatten eller annan vätska så fort du kan och använd dig av t.ex. en vattensensor för att bli medveten om läckaget redan vid första droppen.

Vad gör jag om tvättmaskinen läcker vatten?

Om tvättmaskinen läcker kan det bero på att det är stopp i avloppet. Testa själv att rengöra avloppet eller kontakta en behörig rörmokare för att rensa avloppet. Kontrollera även inloppsslangen och avloppsslangen för att se om vattenläckaget kommer från någon av dessa.

Hur vet man om man har fuktskada?

Fuktskador kan märkas på många sätt. Ibland kan de synas i form av mörka fläckar eller missfärgat golv eller vägg, och ibland kan du till och med se mögel. Ett annat tecken är att färgen släpper exempelvis runt fönster och ännu ett är att det uppstår kondens på väggarna. Fuktskador kan även märkas av genom den unkna lukten som uppstår eller av att det känns fuktigt.

Hur luktar fuktskada?

Lukten av en fuktskada brukar ofta beskrivas som unken eller som jordlukt – så som det luktar i en potatis- eller jordkällare. Har mögel uppstått känner du det genom den fräna och stickande lukten. Avloppslukt är ofta en indikation på något annat fel med avloppet, som uttorkning, och inte fuktskada.

Hur kan jag få hjälp med att åtgärda min vattenskada?

Vi vet att vattenskador kan vara en mardröm för såväl boende som företagare, fastighetsägare och hyresgäster och hjälper dig att åtgärda vattenskador och återställa din bostad till sitt ursprungliga skick.

Kontakta oss om du oroar dig för fukt- eller vattenskador.

Kontakta oss nu för en kostnadsfri offert och diskutera dina VVS-behov med oss!